Maximale breedte aanhanger

Aanhangers komen er in verschillende vormen en afmetingen. Zo vind je altijd de perfecte tool voor elke klus. Maar natuurlijk is er een wettelijk kader dat de regels vastlegt. Vandaag bekijken we hoe breed een aanhanger eigenlijk mag zijn. En om verder op je vragen te beantwoorden, overlopen we ook even de andere regels.

1. Breedte

Je aanhanger mag 2,55 m breed zijn op verharde wegen. Deze regel is van toepassing op de meeste situaties. Veel kans dus dat dit het geval is voor jouw aanhanger. Maar geen regels zonder uitzonderingen.

Heb je gekoelde aanhanger? De maximale breedte is 2,60m, op voorwaarde dat de wanden minstens 4,5 cm dik zijn.

Rij je op onverharde wegen? In dat geval mag je aanhanger niet breder dan 2,20m zijn.

2. Hoogte

De maximale hoogte voor een aanhanger is 4 m. Je lading mag hier niet bovenuit steken.

Deze hoogtebeperking geldt voor elk voertuig op de openbare weg. Logisch, want de hele infrastructuur is erop ingericht. Zo weet je zeker dat je onder een brug kunt doorrijden.

3. Lengte

Je trailer mag niet langer dan 12 m zijn.

Maar voor de totale lengte zit het net weer iets anders. Je moet je auto en de dissel erbij rekenen. De combinatie van deze 3 elementen mag niet langer dan 18 m zijn.

Heb je een bedrijfsauto? Dan is de gecombineerde lengte maximaal 18,75 m lang. 75 cm erbij dus.

Lading

Voor een uitstekende lading gelden er afwijkende regels.

Ondeelbare lading
Een ondeelbare lading mag alleen aan de zij- en achterkant uitsteken, nooitaan de voorkant.
Heb je een ondeelbare lading? In dat geval mag die lading 3 m breed zijn. Let erop dat ie niet breder is dan strikt noodzakelijk voor het vervoer.

Steekt de lading meer dan 10 cm uit? Dan ben je verplicht rood-witte markeringen aan te brengen. Als je in het donker rijdt, moet je verlichting voor je uitstekende lading voorzien. Vooraan een wit licht, achteraan een
rood licht.

Je uitstekende lading mag nooit het zicht op je kenteken, verlichting of reflectoren belemmeren.

Aan de achterkant mag je lading max. 1 m uitsteken. Vanaf de achterste as mag je lading niet verder dan 5 m komen.

Deelbare lading
Een deelbare lading mag niet in de breedte uitsteken. Aan de achterkant mag die lading maximaal 1 m uitsteken. Ook hier moeten je kenteken, lichten en reflectoren goed zichtbaar zijn.

Wat heb je nodig?

Nu je weet welke regels van toepassing zijn, moet je nog uitdokteren wat je nodig hebt. Een aanhanger van 12 m is misschien heel erg leuk, maar niet de beste optie voor elke klus.

Denk goed na. Voor wat ga je de aanhanger gebruiken? Zal je er dagelijks motoren of zwaar materiaal mee transporteren? Of vervoer je af en toe wat zand? We moeten je niet vertellen dat elke klus anders is. En groter is niet altijd beter.

Pro tip: Denk naast de afmetingen na over extra accessoires en uitrusting. Een slim uitgeruste aanhanger is er 2 waard. In deze blog vertellen we je hoe je de perfecte aanhanger kiest.

Hook it up!

Je kennis is weer helemaal bijgespijkerd. De basisregels zijn eenvoudig, maar de uitzonderingen maken het iets complexer. Ben je niet zeker hoe breed je
aanhanger mag zijn? Met dit artikel bij de hand vind je sowieso het antwoord. En anders ga je toch gewoon even met je Eduard-dealer praten? Hook it up!