Het maximale toegestane gewicht van een aanhangwagen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het rijbewijs en het type auto. Hieronder vertellen we je er alles over, zodat je zelf kunt controleren of het gewicht van je aanhanger voldoet aan de wetgeving. 

Type rijbewijs gewicht aanhanger 

Een van de belangrijkste pijlers om rekening mee te houden is het type rijbewijs dat je hebt. Dit heeft dus invloed op het gewicht van de aanhanger die jij mag trekken. Bovendien wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen het gewicht van de aanhanger en de lading, alsook de combinatie van deze met de auto. Houd de volgende tabel als richtlijn aan.

Type rijbewijs  Maximaal gewicht aanhanger + lading  Maximaal gewicht auto + aanhanger + lading 
Rijbewijs B (autorijbewijs) 750 kilo 3500 kilo
Rijbewijs B+ Geen maximum gewicht 4250 kilo
Rijbewijs BE 3500 kilo 7000 kilo
Rijbewijs BE (gehaald vóór 19 januari 2013) Geen maximum gewicht Geen maximum gewicht

Lege gewicht auto achterhalen 

Zoals je in bovenstaande rechtse kolom ziet is ook het gewicht van de auto van belang. Het gewicht van je auto is te achterhalen via je kentekenbewijs, alsook via de website van de RDW. Vul daar je kenteken in om alle gegevens over je auto terug te vinden. Die zijn ook voor onderstaande factoren belangrijk om te weten. 

Geremde of ongeremde aanhanger 

Ongeremde aanhangers hebben altijd een maximaal toegelaten massa van 750 kilo, oftewel een maximumgewicht van de aanhangwagen + lading. Geremde aanhangers kunnen oplopen tot een hoger maximaal toegelaten massa tot maximaal 3,5 ton. 

Type auto gewicht aanhangwagen 

Als je het juiste rijbewijs in handen hebt en je houdt je aan bovengenoemde richtlijnen in de tabel dan ben je er nog niet. Het gewicht dat je mag trekken is namelijk ook weer afhankelijk van het type auto. Heb je bijvoorbeeld rijbewijs BE en mag je dus in theorie een flink laadvermogen trekken? Dan mag dat alsnog niet als jouw auto daar niet voor bestemd is. 

De technische maximale massa AHW – zowel geremd als ongeremd – kun je ook terugvinden op je kentekenbewijs en via de kentekencheck van het RDW. Staat er bijvoorbeeld een ongeremde technische maximale massa van 600 kilo, dan moet je er dus voor zorgen dat het gewicht van aanhanger + lading maximaal dit gewicht is, ook al staat je rijbewijs een gewicht tot 750 kilo toe. Kortom, de aanhanger mag in dit geval dus niet maximaal beladen worden. 

Persoonlijk advies van een Eduard dealer

Ben je op zoek naar een aanhangwagen die geschikt is voor jouw auto? Neem dan gerust contact op een Eduard dealer. Zij adviseren je graag en helpen je met het selecteren van het meest geschikte model dat past bij jouw voertuig, rijbewijs en gebruik.