Wetgeving aanhangwagens

Je zal vast wel eens spullen hebben vervoerd met de aanhanger. Zoals sloopafval, tuinafval of bouwmaterialen. Wist je dat je je dan aan een aantal regels moet houden? Dit om de lading zo veilig mogelijk te vervoeren en ongelukken te voorkomen. Lees hier alles over de wetgeving van aanhangwagens zodat jij precies weet wat wel mag en wat niet! 

Wetgeving soort lading 

Welke regels op jouw lading van toepassing zijn hangt af van het soort lading dat je vervoert. Er wordt onderscheid gemaakt tussen deelbare lading en ondeelbare lading. Het vervoeren van losse stenen vraagt namelijk om andere zorg dan het vervoeren van pijpleidingen. Ondeelbare lading mag onder voorwaarde meer uitsteken aan de zij- en achterkant.  

De lengte en het gewicht van aanhangwagens 

Qua wetgeving voor aanhangwagens worden er diverse eisen en voorwaarden gesteld aan de aanhanger. Zo mag een aanhangwagen nooit langer dan 12 meter zijn. Gaat het om een enkelas aanhanger tot max 750 kg, dan mag deze niet langer zijn dan 8 meter! Een auto en een aanhanger mogen gezamenlijk niet langer dan 18 meter zijn. Ook mag een aanhangwagen niet hoger zijn dan 4 meter zijn. Betreft het een geconditioneerd voertuig, dan mag een aanhangwagen niet breder dan 2,55 en 2,60 zijn. Houd er daarnaast ook rekening mee dat je de aanhanger niet zwaarder maakt dan de toegestane maximum massa van jouw aanhangwagen.  

Regels veilig vervoer aanhanger 

Er is ook speciale wetgeving voor aanhangwagens betreft het veilig vervoeren van spullen. Het is verplicht de lading van de aanhangwagen op een goede manier vast te zetten, af te dekken of te zekeren. Zo valt de lading of delen hiervan tijdens het rijden niet van het voertuig af. Je moet hierbij ook rekening houden met slecht wegdek, situaties waarin je plotseling moet uitwijken en het maken van een noodstop. Gebruik bijvoorbeeld een zeil om de aanhangwagen mee af te dekken.

Aanhanger met vlakzeil

Regels uitstekende lading aanhanger 

Steekt jouw lading uit? Dan dien je je aan speciale regels te houden. Zo mag je de maximale uitsteekmaten niet overschrijden en mag er ook geen sprake zijn van uitstekende scherpe delen. Je mag niet voorbij het hart van de koppeling laden. En de maximale uitsteeklengte van 5 meter achter de achterste as mag niet overschreden worden!