Kogeldruk op de trekhaak, wat is dat eigenlijk precies? En hoe werkt kogeldruk eigenlijk? In deze blog leggen we je haarfijn uit wat kogeldruk is, hoe je deze onder andere kunt vinden en hoe het precies zit als je fietsen met de auto wilt vervoeren.

Kogeldruk op de trekhaak: wat is dit en hoe werkt het?

Met kogeldruk op de trekhaak wordt ook wel het maximale verticale gewicht bedoeld dat op de trekhaak mag rusten. Dit wordt ook wel uitgedrukt in kilogram. De kogeldruk die door de trekhaakfabrikant wordt bepaald en als S-waarde wordt aangegeven, mag niet te hoog zijn. De maximale verticale kogeldruk is per auto verschillend, maar is ook per trekhaak fabrikant verschillend. De S-waarde ligt doorgaans tussen de 32 en 100 kilogram.  

Hoeveel kogeldruk uw auto heeft, kun je eenvoudig zelf opzoeken. De kogeldruk staat namelijk aangegeven op het typeplaatje van de trekhaak. Je kunt de kogeldruk ook vinden onder de noemer vertical load of verticale kracht.

Het belang van de juiste kogeldruk

Het is belangrijk om de juiste kogeldruk op de trekhaak te hebben. Daarmee rijd je namelijk niet alleen een stuk prettiger – maar ook veiliger. Is de kogeldruk te hoog? Dan zal dit automatisch voor een slechte wegligging zorgen. De achterkant van de auto zakt te ver in, waardoor de auto minder grip aan de voorkant heeft. En drempels en hobbels kunnen de auto aan de achterkant beschadigen. Het brandstofverbruik neemt toe. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties op de weg.  

Ook een te lage kogeldruk is ongewenst, omdat dit eveneens voor een slechtere wegligging kan zorgen. De aanhanger leunt niet genoeg op de trekhaak waardoor het geheel kan gaan slingeren. Levensgevaarlijk! Is de kogeldruk op de trekhaak goed? Dan kun je vertrekken. Lees in volgende blog hoe je je aanhanger vastkoppelt

Fietsendragers op de trekhaak

Je kunt aanhangers op de trekhaak bevestigen, maar ook fietsendragers. Plaats je een fietsendrager op de trekhaak? Dan belast je de trekhaak met meer verticale kogeldruk dan wanneer je hier een lichte aanhanger op bevestigt. Daarom is het zeker ook bij kleine auto’s van belang om te checken of je bij het maximum komt. Heb je een middenklasse auto? Dan moet het mogelijk zijn om twee fietsen op de auto te dragen. Mochten de fietsen echter elektrisch zijn, dan zal de maximale kogeldruk snel overschreden zijn. Schaf dan een trekhaak met verhoogde kogeldruk aan!