Ben je op zoek naar een nieuwe aanhangwagen en ben je benieuwd naar tips over waar je op moet letten bij de aankoop? In deze blog hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet, die je zeker eens door moet snuffelen als je wel wat hulp kunt gebruiken bij het vinden van de beste aanhanger voor jouw gebruik. Doe er je voordeel mee! 

Kies het type aanhangwagen voor jouw gebruik 

Als particulier denk je bij het woord aanhangwagen al snel aan het standaard model dat je bij wijze van spreken ook in de lokale bouwmarkt kunt huren. Als bedrijf heb je er wellicht wat meer zicht op en ben je specifiek op zoek naar een bepaald type aanhangwagen. Iedere doelgroep doet er in ieder geval goed aan om vooral goed na te denken over het toekomstig gebruik van het model. Houd daarbij de volgende richtlijnen aan: 

  • Plateauwagen: het standaard model aanhanger met randen en open bak. 

  • Multitransporter: in de basis een plateauwagen, maar dan met extra voorzieningen zoals oprijplaten, kantelsysteem en opzetborden. 

  • Kipper: in de basis een plateauwagen die kantelbaar is voor lossen. 

  • Transporter: aanhanger specifiek voor auto’s, motors of machines, met uitstekende beveiliging en vergrendeling. 

Denk na over de afmetingen en het gewicht 

Uiteraard kies je voor een aanhangwagen die qua afmetingen bij je wensen past, maar aangezien de wetgeving richtlijnen geeft over het gebruik van aanhangers in combinatie met het rijbewijs, is dat wel iets om vooraf over na te denken.  

Type Rijbewijs  Max. gewicht
aanhanger + lading
Max gewicht auto +
aanhanger + lading 
Rijbewijs B (autorijbewijs)  750 kilo 3500 kilo
Rijbewijs B+  Geen max. gewicht 4250 kilo
Rijbewijs BE  3500 kilo 7000 kilo
Rijbewijs BE (gehaald vóór 19 januari 2013)  Geen max. gewicht Geen max gewicht
     

 

Verder zijn er qua lengte nog een aantal eisen die zich vooral richten op zijmarkeringen en lichten. Koop je een aanhanger via Eduard, dan zullen onze dealers altijd zorgen dat de aanhangwagen aan de juiste eisen voldoet. 

Bepaal het aantal assen 

Ga je een aanhangwagen kopen, dan heb je keuze uit een enkelasser, dubbelasser en drie asser. Dit slaat zoals de naam aangeeft op het aantal assen en daarnaast ook de wielen. Hoe meer assen, hoe zwaarder het model aanhanger beladen kan worden. Dit wil echter ook zeggen dat je sneller aan het totaalgewicht zit. Zeker met een B rijbewijs is dit dus een factor om mee te nemen en hier een goede balans in te bepalen. 

Koop een aanhangwagen op maat 

Bij intensief gebruik kan een aanhangwagen op maat goed van pas komen. Deze kun je perfect naar wens zelf samenstellen op basis van aanhanger kenmerken. Waar kun je dan aan denken? Hieronder een aantal voorbeeldinstellingen: 

  • Type aanhanger, afmetingen en gewicht 

  • Laadvloerhoogte & inclusief of exclusief oprijsysteem 

  • Opbouw en bijbehorende accessoires 

  • Schokdempers en uitzetsteunen 

Neem contact op met een aanhangwagen specialist voor persoonlijk advies 

Zeker wanneer je niet alles afweet van aanhangers is het absoluut aan te raden om je persoonlijk te laten adviseren. Eduard is specialist in aanhangwagens in alle soorten en maten, dus via ons vind je gegarandeerd een model dat bij je past. 

Aanhangwagen kopen? Neem eens een kijkje op onze 3D configurator en stel jouw aanhangwagen samen. Of ga langs bij een van onze Eduard dealers om je persoonlijk te laten adviseren over het kopen van de beste aanhanger voor jouw gebruik.