Maximumsnelheid auto met aanhanger

De regels wat betreft de maximumsnelheid van auto’s met aanhangers verschillen met de standaard autoregels. Bovendien zijn ze ook nog eens anders per land. In dit artikel zoomen we in op de maximumsnelheid van auto’s met aanhanger in Nederland en landen over onze grens. Zo ben je veilig on the road zonder risico op een boete! 

Maximumsnelheid aanhangwagen Nederland 

Normaal gezien geldt voor een aanhanger dezelfde snelheid als voor auto’s, oftewel de snelheid die op de (matrix)borden gemeld staat. Staat er geen specifieke snelheid gemeld, dan mag je binnen de bebouwde kom 50 km/u en buiten de bebouwde kom 80 km/u. Op snelwegen zijn de snelheidsregels voor aanhangers afwijkend en afhankelijk van het gewicht: 

  • 90 km/u als het gewicht van de aanhanger lager is dan 3.500 kilo. 

  • 80 km/u als het gewicht van de aanhanger hoger is dan 3.500 kilo. 

Hoewel er bij enkel personenauto’s een onderscheid wordt gemaakt tussen tijdstippen (120 km/u of 130 km/u rijden tussen 19.00 uur en 6.00 uur, overige tijdstippen 100 km/u), is deze regel voor auto’s met aanhangers niet van toepassing. De maximumsnelheid voor aanhangers op de snelweg is altijd hetzelfde, tenzij op de matrixborden wordt aangegeven dat een lagere maximumsnelheid op dat moment van toepassing is. 

Is er een minimumsnelheid voor aanhangers? 

Ook wel handig om te weten is of er een minimumsnelheid voor aanhangwagens is. Allereerst geldt de regel dat voertuigen alleen op autowegen mogen komen als ze minimaal de 50 km/u kunnen halen. Voor autosnelwegen geldt het minimum van 60 km/u. Afgezien van dit geldt er géén minimumsnelheid voor auto’s met aanhangers.  

Wel is het belangrijk dat je in lijn met artikel 5 (Wegenverkeerswet 1994) geen gevaarlijk of hinderlijk rijgedrag vertoont. Hieronder wordt dus eigenlijk verstaan dat je geen bijzondere of uiterst extreme vervelende of gevaarlijke situaties mag creëren. Kortom, hanteer een veilige en normale rijstijl. 

Maximumsnelheid aanhangers België 

Mits anders aangegeven op (elektronische) verkeersborden, mag je binnen de bebouwde kom in België met aanhangwagen 50 km/u. Buiten de bebouwde kom is dat 70 km/u (Vlaanderen en Brussel) of 90 km/u (Wallonië). Ook voor autosnelwegen wordt er in België een onderscheid gemaakt in gewicht. Bij een combinatie auto en aanhanger van minder dan 3.500 kilo is de maximumsnelheid 120 km/u. Bij combinaties vanaf 3.500 kilo is de maximumsnelheid 90 km/u. 

Maximumsnelheid aanhangers Europa 

Ieder land heeft zo zijn eigen regels voor de maximumsnelheid van aanhangers. Zo kan de maximale snelheid in Duitsland zelfs hoger zijn bij een bepaald type aanhanger in combinatie met officiële goedkeuring (TÜV Nord - Tempo-100-ontheffing), afgezien van het gewicht. Op zoek naar de regels voor de maximumsnelheid voor aanhanger auto’s in een specifiek Europees land? Deze informatie is te vinden op de website van de ANWB.  

Op zoek naar een nieuwe aanhanger, reeds samengesteld of een aanhangwagen op maat? Stel dan je eigen aanhanger samen via Eduard of vind een dealer bij jou in de buurt.