Een loofrek is een veel gekozen accessoire voor een aanhangwagen. Overweeg je een loofrek of juist een verhogende plaat op de aanhanger? In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee dient te houden. 

Wat is een loofrek voor de aanhanger? 

Een loofrek is een open rek dat gemaakt is van gegalvaniseerd staal. Dit wordt als opzetstuk op de randen van de aanhangwagen gemaakt, zodat uw bak hoger is. De bovenkant blijft open. Normaliter hebben loofrekken een hoogte van zo’n 70 centimeter.  

Loofrekken worden voornamelijk gebruikt door hoveniers, bijvoorbeeld om bomen en planten te vervoeren, alsook tuinafval. Ook in de bouw worden ze veel gezien. Heb je zelf vaak snoeiafval of zaken die je moet vervoeren en waarbij extra ruimte van pas komt? Overweeg dan om zelf een loofrek op je aanhanger te laten plaatsen. 

Loofrekken - 1B - NL

Verschil loofrekken en opzetborden 

Met een loofrek verhoog je het laadvermogen van je aanhanger. Je dient er rekening mee te houden dat de verhoging uit een rek bestaat, waar klein goed dus doorheen zou kunnen vallen. Daarom is een loofrek niet voor iedereen de beste keuze.  Vervoer je vaak kleine zaken en wil je toch je laadvermogen verhogen? Dan kies je in sommige gevallen beter voor opzetborden. Het verschil ten opzichte van loofrekken is dat de zijkanten dicht zijn. Bovendien heb je met opzetborden een ruimere keuze uit maten van 30 tot 70 centimeter. 

Het voordeel van een loofrek? Deze is relatief licht, maar wel erg stevig. Je kunt altijd vanuit ooghoogte zien hoe ver de aanhangwagen beladen is. Uiteindelijk is het een kwestie van een persoonlijke keuze of een loofrek of opzetbord beter bij je wensen (en belading!) past. 

Aanhanger met loofrek vervoeren 

Sinds 1 januari 2007 is het bij wet verplicht om lading in de aanhanger goed vast te zetten. In sommige gevallen kunnen spanbanden gebruikt worden, maar indien je losse lading, zoals puin, tuinafval of stenen vervoert, dan is een aanhangernet (of gaasdoek) verplicht.  

Weet je niet zeker of het voor jouw lading verplicht is? Dan raden we bij twijfel aan het altijd te doen. Hoe beter de lading vastzit, hoe veiliger de situatie. Je wilt immers niet het risico lopen dat er iets van je aanhangwagen afwaait. Kies bij voorkeur voor een aanhangernet op maat, dat precies past op het loofrek. Dit kun je eroverheen spannen en vastzetten aan het rek zelf. Mits er geen onveilige situatie ontstaat (denk aan uitstekende takken of ander goed dat door de gaten kan vallen), is een net langs de zijkant van het loofrek niet noodzakelijk. 

Aanhanger met loofrek kopen 

Wil je een aanhangwagen met loofrek kopen? Dan ben je bij Eduard Aanhangwagens aan het juiste adres. Vind een Eduard dealer bij jou in de buurt of ga voor een compleet model op maat. Bij ons kun je namelijk je aanhanger met loofrek personaliseren (ook opzetborden mogelijk). Neem een kijkje in onze configurator en configureer jouw loofrek aanhangwagen op maat, met alle opties, afmetingen en accessoires zoals jij dat wenst!