Tips voor het kiezen van de perfecte aanhanger

Ben je van plan om een aanhanger te kopen, maar weet je niet welke je moet kiezen? In dit artikel geven we tips om de perfecte aanhanger te kiezen op basis van jouw specifieke behoeften. Lees verder om te ontdekken waar je op moet letten bij het kiezen van het type aanhanger, het aantal assen, het laadvermogen, de laadvloerhoogte en accessoires. Zo rij je in geen tijd rond met de perfecte aanhanger.

Kies het juiste type aanhanger

Er zijn heel wat verschillende aanhangers op de markt. Logisch, iedereen heeft andere noden. Populaire modellen zijn plateauwagens, kippers en auto- of machinetransporters. Maak gebruik van onze configurator om te kijken welk type het beste bij jou past.

Kies het aantal assen

Je hebt waarschijnlijk al gezien dat de assen onder je aanhanger kunnen verschillen. De meeste aanhangers hebben een enkele of een dubbele as. Voor veel mensen is een enkelas aanhanger prima. Het zijn stevige aanhangers die ruimschoots volstaan voor kleinere items te verplaatsen. Ze zijn bovendien lichter. Goed om weten wanneer we naar het laadvermogen kijken. Het laadvermogen van een ongeremde aanhangwagen is 750 kg min het eigen gewicht van een aanhanger. Een enkelas aanhanger is lichter waardoor je meer gewicht op je aanhanger kan laden. Ben je een klusser die enkele keren per jaar met de aanhanger aan de slag gaat? Dan is een enkelasser een goede keuze. 

Dubbelassers zijn meestal wat groter en steviger. Een slimme keuze voor wie vaak grotere lasten transporteert. Let wel op! Een dubbelas-aanhangwagen heeft een hoger eigen gewicht. Je hebt namelijk een as en twee wielen meer. Bereken dus altijd de maximum toegestane massa. Ben je een professional? Kies dan voor een dubbelas-aanhangwagen. Deze blijft overeind staan omdat hij steunt op twee assen.

Let op het laadvermogen

Denk na welke spullen je wilt vervoeren. Zijn dit enkele zakken afval? Dan is een aanhangwagen met een laadvermogen van 750kg waarschijnlijk voldoende. Ben je een hovenier? Ook hier moet je nadenken welke spullen je meeneemt namelijk een grasmachine, minigraver, snoeiafval en eventueel grof puin? Dan kies je beter voor een aanhangwagen die meer kan laden.

Pro tip: Ook je voertuig speelt een belangrijke rol. Het sleepvermogen van je wagen is misschien kleiner dan het laadvermogen van je aanhanger. In dat geval is het kleinste gewicht de doorslaggevende factor. Transporteer nooit een lading die dat gewicht overschrijdt.

Kies de juiste laadvloerhoogte

Niet elke job vraagt om dezelfde laadvloerhoogte. Bij Eduard Aanhangwagens kan je kiezen uit 3 verschillende laadvloerhoogtes namelijk 56, 63 en 72 cm. Een laadvloerhoogte van 56 cm is zeer interessant wanneer je vaak auto's of machines vervoert. Dit zodat je bij het op- of afrijden van jouw lading een kleine oprijhoek hebt. Ben je een zelfstandige die graag ergonomisch te werk gaat? Dan is een trailer met een hoge laadvloer helemaal je ding. 

Pro tip: houd rekening met de hoogte van jouw trekhaak en de laadvloerhoogte van jouw aanhangwagen om een optimale wegligging te behouden.

Voeg accessoires toe

Om je aanhangwagen aan te passen op jouw specifieke behoeften, kun je verschillende accessoires toevoegen. Onze favorieten? Huifdoeken, oprijplaten en uitzetsteunen.

Pro tip: Met de configurator van Eduard stel je zelf je aanhanger samen. Zo heb je meteen een perfect beeld van hoe jouw aanhanger er zal uitzien.

Meer advies nodig?

Dankzij onze tips geraak je al een eind ver. Twijfel je toch nog? Ga dan langs bij een erkende Eduard dealer bij jouw in de buurt. Zij geven graag advies en maken een offerte op maat.