Ken je dat? Je bent druk in de weer met het laden van spullen of werkmateriaal op de aanhanger. En dan blijkt dat het dat die spullen helemaal niet passen. Je lading steekt uit. En nu? Wanneer jij uitstekende lading vervoert met de aanhanger dan moet je je aan een aantal regels houden. De lading mag namelijk niet te veel uitsteken. Wat is dan “te veel”? Dat is afhankelijk van het soort lading dat je hebt. Lees in deze blog wat de precieze regels voor uitstekende lading van de aanhanger zijn. En voorkom ongelukken – en onnodige boetes!

Regels uitstekende lading aanhanger 

Welke uitstekende lading op de aanhanger zit is van belang met betrekking tot hoever de lading mag uitsteken. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen deelbare lading en ondeelbare lading.

Met deelbare lading bedoelen we, logischerwijs, dat de lading in kleinere delen kan worden opgedeeld. Denk aan demonteerbare objecten of pakketjes.  

Ondeelbare lading betreft lading die, je voelt hem al aankomen, niet te demonteren of op te delen is zonder dat de lading beschadigt. Denk aan palen en ladders. De eisen zijn strenger voor deelbare lading dan voor ondeelbare lading. Dit om het risico op ongelukken te verminderen. 

Hoeveel mag een lading uitsteken? 

Voor uitstekende lading op de aanhanger geldt dat de lading niet aan de voorkant mag uitsteken. Gaat het om deelbare lading? Dan mag deze aan de zijkant maximaal 20 centimeter uitsteken. Aan de achterkant mag de deelbare lading niet meer dan 1 meter uitsteken.  

Gaat het om ondeelbare lading? Dan mag de lading aan de zijkant meer dan 20 centimeter uitsteken zolang de aanhanger niet breder is dan 3 meter. En aan de achterkant mag de lading in sommige gevallen ook meer dan 1 meter uitsteken. Namelijk, maximaal de helft van de lengte van de aanhanger gemeten vanaf het achterste as.  

Moet ik een markeringsbord gebruiken? 

In sommige gevallen ben je verplicht om een markeringsbord te gebruiken voor uitstekende lading op de aanhanger. Een markeringsbord is een vierkant bord dat een breedte heeft van meer dan 7 cm en niet meer dan 10 cm. Je moet een markeringsbord gebruiken wanneer de lading meer dan 1 meter in de lengte uitsteekt (zowel voor- als achterkant) of als de lading meer dan 10 cm uitsteekt in de breedte (personenauto’s uitgezonderd). Kies de breedte van de aanhanger dan ook zorgvuldig uit. Hulp nodig? Check dan onze blog over de ideale breedte van een aanhanger hier!  

 
Wist jij deze regels over de uitstekende lading van de aanhanger al?