Al eens geprobeerd te parkeren met je aanhangwagen? Geen makkie hé? Je rijdt achteruit en die trailer lijkt elke keer weer de verkeerde richting uit te draaien. Frustrerend… Eduard to the rescue: we zijn dé trailer-expert van Nederland en kennen alles van parkeren. Om je te helpen, hebben we een video gemaakt. Zo zie je gewoon zelf hoe je best parkeert. Daarna hebben we het ook even over de parkeerregels. Want met een aanhanger mag je niet overal parkeren.

Video

We beginnen met een filmpje. Zo zie je meteen waar je op moet letten bij het parkeren van je aanhanger. Bekijk de clip zo vaak als nodig en pauzeer wanneer je maar wilt

Parkeren: Tips & tricks

1. No stress

Laat je niet opjutten. Met de aanhanger parkeren is moeilijk genoeg zonder stress. De auto’s achter je kunnen echt wel even wachten. Moet je opnieuw beginnen? Da’s normaal hoor.

2. Gebruik breedtelampjes en je achteruitrijcamera

Je auto is vaak wat breder dan je aanhanger. In dat geval zijn breedtelampjes een grote hulp. Deze rubberen lichtjes steken wat uit, waardoor je gemakkelijk ziet waar je aanhanger zich precies bevindt. En omdat ze van rubber zijn gemaakt, gaat ze niet stuk bij een kleine botsing. Heeft je wagen een achteruitkijkcamera? Geweldig! Zo zie je meteen waar de aanhanger zich precies bevindt. En natuurlijk helpt zo’n camera te voorkomen dat je zal scharen met de aanhanger.

3. Oefen

Rome werd niet in één dag gebouwd, en met je aanhanger parkeren doe je niet zomaar. Er is een leercurve. Check onze video op voorhand en vraag hulp. Wanneer je gaat oefenen, doe je dat beter met z’n twee.

Pro tip: Ons artikel over achteruit rijden is een grote hulp wanneer je gaat parkeren. Je kunt het hier lezen.

Parkeerregels

Voor parkeren met een aanhanger zijn er heel wat regels. Om te voorkomen dat je wordt beboet, zetten we je de belangrijkste regels op een rij. Ga altijd de situatie ter plaatse na, regels kunnen afwijken.

Tijdspanne

Een aanhangwagen is een niet-gemotoriseerd voertuig. Er gelden andere regels voor Nederland dan voor België, maar da’s niet alles. Per gemeente en per parkeerzone kunnen de regels verschillen. Kijk dus goed uit wanneer je gaat parkeren.

In Nederland mag je normaal 72u – 3 dagen – met je aanhanger op de openbare weg parkeren. Is er een parkeerverbod? Dan geldt dat uiteraard ook voor je aanhangwagen.

De gouden regel in België: parkeer niet langer dan 24u op de openbare weg. Ook hier sta je beter niet op plaatsen met een parkeerverbod.

Negeer je de plaatselijke regels? Boetes of wegslepen zijn enkele mogelijke sancties

Gratis of betaald parkeren

Sta je in een zone met betaald parkeren? Dan moet je uiteraard betalen. Is je aanhanger aan je wagen gekoppeld, dan moet je normaal geen extra som betalen. Koppel je de aanhanger los, dan wordt ie als een voertuig beschouwd.

Parkeren op privéterrein

Da’s natuurlijk veiliger dan parkeren op de openbare weg. Zorg er wel voor dat je toestemming hebt van de eigenaar (of beter: dat je zelf eigenaar bent). Anders loop je opnieuw het risico weggesleept te worden.

Hook it up

Parkeren met de aanhangwagen vraagt de nodige oefening, en je let maar beter goed op de parkeerregels. Maar niets staat je in de weg om met je aanhanger aan de slag te gaan. Met onze tips & tricks wordt je aanhanger de perfecte partner in crime voor elke klus. Hook it up!