Achteruitrijden met je aanhanger

Achteruitrijden met een aanhanger kan een uitdaging zijn, vooral als je geen ervaring hebt. Maar bij Eduard kennen we er alles van. In deze video laten we je zien hoe je eraan begint. Onze tips & tricks zetten je helemaal op het juiste pad. Let’s go!

Met deze video zit je meteen goed. Bekijk hem op voorhand en pauzeer wanneer nodig. Wanneer je gaat oefenen, neem je beter onze tips & tricks mee. Je kunt ze printen of gewoon met je mobieltje bekijken.

1. Kijk waar je naartoe wilt rijden

Lijkt logisch, toch? In de praktijk zien veel mensen dit over het hoofd. Analyseer altijd de omgeving. Kijk niet alleen naar de aanhanger zelf maar ook naar de ruimte waar je naartoe wilt rijden. Dit helpt om de juiste koers te bepalen en te voorkomen dat je tegen obstakels aanrijdt.

Pro tip: Leg 1 hand op je stuur en je andere hand op de hoofdsteun van de passagierszetel. 

2. Gebruik je spiegels

Het is belangrijk om je spiegels goed te gebruiken wanneer je achteruit rijdt met een aanhanger. Zorg ervoor dat je ze goed afstelt voordat je begint te rijden. Houd de aanhanger in het oog terwijl je langzaam achteruit rijdt en corrigeer de positie indien nodig.

3. Draai je stuur in de tegengestelde richting

Bizar hé? Maar wanneer je aanhanger naar links moet, draai je je stuur naar rechts.

Pro tip: Houd het stuur aan de onderzijde vast? Wil je dat de aanhanger naar links gaat? Draai het stuur vanaf de onderzijde dan ook naar links.

4. Stuur tijdig bij

Stuur regelmatig bij in de andere richting. Meestal volstaan kleine correcties, maar ze zijn wel
nodig om je wagen en aanhanger in de juiste richting te sturen. Lukt het niet meteen? Rijd dan een stukje naar voor en probeer het opnieuw. Draai niet te veel aan het stuur. Een kleine slag kan al groot effect hebben.

Pro tip: Door regelmatig bij te sturen, vermijd je dat de aanhangwagen en de auto gaan scharen.
Herhaal dit patroon enkele keren. Zo stuur je je aanhanger langzaam naar de bestemming.

5. Oefen op een lege parkeerplaats

Het is een goed idee om te oefenen op een lege parkeerplaats voordat je op drukke wegen gaat rijden. Dit geeft je de kans om vertrouwd te raken met het manoeuvreren van de aanhanger en om te wennen aan het gebruik van je spiegels. Zo bouw je vertrouwen op voordat je de weg op gaat.

6. Vraag hulp

Een aanhanger parkeren doe je beter met z’n twee. Vraag hulp. Een extra paar ogen maken het parkeren een stuk gemakkelijker. 

Tips voor oefenen met achteruitrijden

Met een aanhanger achteruitrijden vraagt wat oefening. Bekijk het filmpje, houdt onze tips & tricks bij de hand en oefen. Op een leeg parkeerterrein kan je ongestoord aan de slag. Doe het rustig aan en begin zo vaak opnieuw als nodig. Zo ben je in geen tijd een echte pro. Hook it up!