Achteruitrijden met een aanhanger is moeilijk. Veel mensen kunnen er niet goed mee overweg. Maar bij Eduard kennen we er alles van. En we zijn er zeker van dat je het onder de knie kunt krijgen. Met wat oefening en geduld kom je al een heel eind. In ons filmpje zie je meteen hoe je eraan begint. En onze tips & tricks zetten je helemaal op het juiste pad. Let’s go!

Met deze video zit je meteen op het juiste pad. Bekijk hem op voorhand en pauzeer wanneer nodig. Wanneer je gaat oefenen, neem je beter onze tips & tricks mee. Je kunt ze printen of gewoon met je mobieltje bekijken.

1. Kijk op voorhand waar je naartoe wilt rijden

Lijkt logisch, toch? In de praktijk zien veel mensen dit over het hoofd. Analyseer altijd de situatie. Bedenk waar en wanneer je in welke richting moet draaien. Zorg dat je weet waar de objecten rondom staan.

2. Kijk uit je doppen

Leg 1 hand op je stuur en je andere hand op de hoofdsteun van de passagierszetel. Gebruik je spiegels en kijk goed rond.

3. Draai je stuur in de tegengestelde richting

Bizar hé? Maar wanneer je trailer naar links moet, draai je je stuur naar rechts. De onderkant van je stuur geeft de draairichting van je aanhangwagen aan.

4. Indraaien? Rij er eerst voorbij

Wanneer je achteruit moet indraaien, rij je die plek beter voorbij. Rij dan wat naar rechts en rij vervolgens links achteruit.

5. Probeer altijd links in te draaien

Wanneer je met de aanhanger langs links indraait, heb je er als chauffeur een beter zicht op. Langs de andere kant beginnen maakt alles moeilijker.

6. Stuur tijdig bij

Stuur regelmatig bij in de andere richting. Meestal volstaan kleine correcties, maar ze zijn wel nodig om je wagen en aanhanger in de juiste richting te sturen.

Pro tip: Door regelmatig bij te sturen, vermijd je dat de aanhangwagen en de auto gaan scharen. Herhaal dit patroon enkele keren. Zo stuur je je aanhanger langzaam naar de bestemming.

7. Doe rustig

Een aanhanger parkeren doe je best rustig. Laat je niet opjutten. Waarschijnlijk zal je zelfs enkele keren opnieuw moeten beginnen. En da’s helemaal ok. Laat andere wagens maar even wachten. Niet goed begonnen? Dan begin je toch gewoon opnieuw?

8. Vraag hulp

Een trailer parkeren doe je beter met z’n twee. Vraag hulp. Een extra paar ogen maken het parkeren een stuk gemakkelijker.

9. Oefen

Heb je weinig ervaring met achteruitrijden? Zoek een parkeerterrein om te oefenen. Zo leer je in een veilige omgeving hoe je achterwaarts rijdt met je aanhangwagen.

10. Begin klein

Met een kleine aanhangwagen is gemakkelijker aan te sturen. Zorg dat je eerst vertrouwd bent met een klein exemplaar, voor je met een volgeladen dubbelasser de weg opgaat.

Hook it up

Met een aanhanger achteruitrijden vraagt wat oefening. Bekijk het filmpje, houdt onze tips & tricks bij de hand en oefen. Op een leeg parkeerterrein kan je ongestoord aan de slag. Doe het rustig aan en begin zo vaak opnieuw als nodig. Zo ben je in geen tijd een echte pro. Hook it up!