Regels bandenspanning aanhanger: voorkom onveilige situaties

Als je met een aanhanger op pad gaat, is het belangrijk om de juiste bandenspanning te hanteren. Dit voorkomt niet alleen onveilige situaties op de weg, maar verlengt ook de levensduur van je banden. Maar welke regels en richtlijnen gelden er eigenlijk voor de bandenspanning van een aanhanger? In deze blogpost lees je alles wat je moet weten.

banden aanhanger

De juiste bandenspanning voor je aanhanger

Om veilig de weg op te gaan met je aanhanger, is het van groot belang dat je de juiste bandenspanning hanteert. De bandenspanning van je aanhanger moet namelijk in verhouding zijn tot het gewicht van de aanhanger. Is de bandenspanning te laag, dan kan dit leiden tot een slechte wegligging, verminderde remkracht en een hoger brandstofverbruik. Is de bandenspanning te hoog, dan heb je minder grip op de weg, wat kan leiden tot een langere remweg en meer slijtage aan de banden.

Te hoog of te laag is niet goed. Wanneer je bandenspanning te hoog is, spreken we van overdruk. Is de spanning te laag, dan is er onderdruk. Maar wat is dan de juiste bandenspanning? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. De bandenspanning van je aanhangwagen is meestal hoger dan die van je auto. Logisch, want je gaat zwaardere lasten transporteren.

Maar dat wil niet zeggen dat er 1 juiste spanning is voor elke band. De maat van je banden is een belangrijke factor. Heb je banden met een gemiddelde maat? Dan zal de ideale spanning
waarschijnlijk tussen 3.0 en 4.5 bar liggen. Heb je kleinere banden? In dat geval is een druk tussen 5.0 en 6.0 bar waarschijnlijk een goed uitgangspunt.

Bekijk altijd de aanbevolen spanning op je aanhangwagen en de band zelf.

We raden je aan de bandenspanning maandelijks te controleren. Let erop dat druk door de
temperatuur wordt beïnvloed. Bij warmer weer zal de druk groter zijn dan wanneer het koud is.
Daarom zullen veel mensen in de winter hun bandenspanning 0,2 bar verhogen.

Voordelen van de juiste bandenspanning

De bandenspanning op een correct peil houden biedt verschillende voordelen. Allereerst zorgt het voor een veiligere rit. Bij een te lage bandenspanning neemt de kans op een klapband toe en kan het voertuig onstabiel worden, wat gevaarlijk kan zijn voor zowel de bestuurder als andere weggebruikers.

Een ander voordeel van de juiste bandenspanning is dat het de levensduur van de banden verlengt. Wanneer de banden te zacht zijn opgepompt, slijten ze sneller en kunnen ze eerder beschadigd raken. Dit kan leiden tot extra kosten voor het vervangen van de banden.

Bovendien kan het correct toepassen van de juiste bandenspanning bij aanhangers bijdragen aan een lager brandstofverbruik. Wanneer de banden te zacht zijn opgepompt, neemt de rolweerstand toe, wat leidt tot meer brandstofverbruik. Door de banden op de juiste spanning te houden, kan dus bespaard worden op de kosten van brandstof.

Kortom, het handhaven van de juiste bandenspanning bij aanhangers is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor de levensduur van de banden en het brandstofverbruik. Zorg er daarom altijd voor dat de banden van je aanhanger op de juiste spanning zijn.

Bar vs PSI: hoe controleer je de bandenspanning van je aanhanger?

In Europa wordt vaak bar gebruikt, terwijl PSI (Pound-force per square inch) gebruikelijk is in het Brits-Amerikaanse maatsysteem. Beide eenheden geven de spanning in je banden aan. In de tabel hieronder vind je de vergelijking tussen de twee eenheden voor verschillende bandenmaten.

Tabel bandenmaat Bar vs PSI

In onderstaande tabel staan alle banden van Eduard Aanhangwagens. Hierdoor kan je makkelijk de juiste bandenspanning toepassen.

Bandenmaat Bar PSI
155/80R13 2.7 39.2
165R13 4.5 63
185/70R13 2.7 39,2
195/50R13 6.2 89,9
195/55R10 6.2 89.9

Hoe controleer je je bandenspanning?

Controleer de bandenspanning van je aanhanger maandelijks. Heb je een lange rit voor de boeg? Of ga je een extra zware last verplaatsen? Dan check je eerst je bandenspanning.

De juiste bandenspanning staat vermeld op je band. En met wat geluk vind je die ook op het
identificatieplaatje van je aanhangwagen.

Zorg dat je aanhanger minstens 2 uur op voorhand stilstaat. Met ‘koude banden’ is je controle
betrouwbaar. Voer je meting altijd met hetzelfde toestel uit, zo weet je dat afwijkende waarden
niet aan het toestel liggen. Heb je zelf geen bandenspanningsmeter? Je vindt er eentje aan je
tankstation.

Draai het dopje van je band en zet je bandenspanningsmeter op het ventiel. Lees de spanning op het display en pomp indien nodig je band wat verder op. Vergeet niet het ventiel daarna goed af te sluiten.

Controleer alle banden van je aanhanger, ook die van het reservewiel. En nu je toch bezig bent, kun je gelijk de bandenspanning van je wagen checken.

Veilig de weg op

Zo. De bandenspanning van je aanhanger controleren is niet moeilijk, maar je moet het wel doen. Een maandelijkse controle is sterk aangeraden. Heb je zelf niet het nodige materiaal? Dan kun je in je plaatselijke tankstation terecht. Dankzij de regelmatige controle is je aanhanger veiliger, en verbruikt je wagen minder. Bovendien gaan je banden langer mee. Hook it up!