Daar staat ie dan: je glimmende nieuwe aanhanger. Helemaal in topconditie en klaar voor de eerste klus. Dan wil je toch niet dat iemand met je trailer aan de haal gaat? Slim als je bent, beveilig je je aanhangwagen tegen diefstal. Dat kan op verschillende manieren. Met onze nuttige Eduard-tips wordt je aanhanger geen gemakkelijke prooi voor dieven.

Zichtbaarheid

Wil je niet dat je aanhanger wordt gestolen? Zorg dat criminelen hem niet zien. Parkeer je aanhanger dus liever niet op de openbare weg. Dit lijkt ontzettend logisch, maar het is een waarheid als een koe. De beste beveiliging is een gesloten garage of een loods.

Heb je geen afgesloten ruimte? Zet je aanhanger dan dicht tegen een muur. Als je hem kunt blokkeren tussen een muur en een ander object (vb. een paaltje), dan maak je het moeilijker hem mee te nemen.

Disselslot

Een disselslot is een van de beste manieren om je aanhanger te vergrendelen. Met een disselslotwordt het quasi onmogelijk je aanhanger van de trekhaak los te koppelen. Ideaal wanneer je aanhangwagen aan je auto is gekoppeld.

Wielslot

Een wielslot is vooral populair bij wagens en caravans. Maar je kunt er natuurlijk je aanhanger mee beveiligen. Met een wielslot kunnen criminelen je aanhanger niet zomaar meenemen, het wiel zit stevig geblokkeerd.

Kettingslot

Een kettingslot is niet noodzakelijk ontwikkeld voor het beveiligen van je aanhangwagen. Toch kan je er met wat gezond verstand je aanhanger mee sluiten. Kettingsloten of beveiligingskabels zijn flexibel en sterk. Kies een slot met een lange ketting en bevestig er je aanhanger mee aan een ankerpunt in de muur.

Pro tip: Koop een kettingslot met keurmerk. Denk aan een SCM- of een ART-keurmerk.

Slotpaal/parkeerpaal

Met een slotpaal investeer je in een uitstekende beveiliging van je aanhanger. Kies voor een exemplaar van gegalvaniseerd staal en bevestig de paal in beton. Zo maken dieven geen schijn van kans.

Keurmerk

Je ziet het al: je hebt verschillende opties om je aanhanger op slot te doen. Maar hoe kun je het kaf van het koren scheiden? Er is immers heel wat aanbod op de markt. Gelukkig bestaan er enkele keurmerken die de kwaliteit van je slot garanderen. Een slot met een keurmerk is getest volgens verschillende criteria. Na goedkeuring ben je zeker dat je slot stevig is.

Overweeg een slot met een SCM-keuring. Zo’n slot kan een aanvalstijd van 3 minuten weerstaan en scoort goed bij verzekeraars. Een bekend alternatief is het ART-keurmerk.

Heeft je slot geen keurmerk? Bekijk dan even met je verzekeraar of je slot aan de vereisten voldoet.

Captain Obvious

Wil je het echt moeilijk maken je aanhanger te ontvreemden en ga je hem een tijdje niet gebruiken? Verwijder een wiel (en het reservewiel). Denk je dat iemand hem nog wilt stelen?

Daarnaast maak je je aanhanger zo herkenbaar mogelijk. Denk aan stickers, opvallende kleuren en persoonlijke elementen. Zo kun je eenvoudig aantonen dat een aanhanger van jou is. Op die manier wordt hij minder interessant voor criminelen.

Hook it up

Wie dacht je aanhanger de stelen, komt van een koude kermis thuis. Want nu je perfect weet hoe je je aanhangwagen moet beveiligen, wordt het echt moeilijk hem te ontvreemden. Wacht niet te lang met die beveiliging. Hoe sneller je dat in orde brengt, hoe kleiner de kans op diefstal. Hook it up!