Veilig met de aanhangwagen op reis

De zon schijnt en de vakantie komt eraan. Veel mensen vertrekken gelijk op reis. Je auto met aanhangwagen is daarvoor perfect, want reizen met de familie doe je niet zomaar. Koffers, fietsen, zwemspullen, noem maar op. Je partner en je kids gaan niet met lege handen op reis. Maar 1000 km met een volle aanhanger rijden is natuurlijk wat anders dan een ritje naar het milieupark. Daarom zetten we je enkele aandachtspunten op een rij, zodat je zonder zorgen op vakantie vertrekt.

Bij Eduard hebben we jarenlange ervaring in het ontwikkelen en produceren van aanhangwagens. We delen graag onze kennis en geven je handige tips en tricks voor een veilige reis met de aanhangwagen. Zo kun je zorgeloos genieten van je vakantie met het hele gezin.

Op vakantie met een aanhanger

Inladen: verdeling van de last

Alles begint met het inladen van je aanhanger. Een slimme verdeling van de last is essentieel om veilig op je bestemming te raken.

  • Zet je zware spullen zoveel mogelijk boven de assen
  • Centreer je lading
  • Zorg dat je spullen niet gaan schuiven
  • Check de kogeldruk van je aanhangwagen
  • Respecteer het laadvermogen. Een te zware lading is gevaarlijk en strafbaar

Wil je meer weten? In ons artikel ‘5 essentials voor het laden van je aanhangwagen’ vind je nuttige tips & tricks voor het inladen van je aanhanger.

Bandenspanning: Controleer de spanning voor een betere controle

Wanneer je op reis vertrekt, check je altijd de bandenspanning van je wagen. Het is dan ook logisch dat je dit ook voor je aanhanger doet. Met de juiste bandenspanning heb je een betere controle. Zo gaat ie minder snel slingeren en beter remmen. Je vermindert de kans op een klapband en bovendien verslijten je banden minder snel.

Verlichting: Check of alles werkt

Check of de verlichting van je aanhangwagen naar behoren werkt. Achterlichten, stoplichten,
richtingaanwijzers en mistlichten zijn verplicht, maar werken misschien niet goed. Kijk dat altijd na voor je op reis vertrekt.

Maar zo gemakkelijk kom je er natuurlijk niet vanaf. Je aanhanger verandert de positie van je
wagen. En dat heeft gevolgen voor je koplampen. Bekijk altijd of je koplampen op de juiste hoogte staan voor je vertrekt. Met een volgeladen aanhanger, zal je ze waarschijnlijk naar beneden moeten bijstellen.

Pro tip: Vraag hulp. Je verlichting controleren is gemakkelijker met z’n twee. Ben je alleen? Met een spiegel of een reflecterend bord zie je vanuit je wagen of de verlichting juist werkt.

Koppeling

Zorg dat je je aanhanger juist aankoppelt. Controleer je koppeling elke keer. Zo ben je er helemaal zeker van dat er niets misloopt. In ons artikel ‘Aanhanger vastkoppelen in 10 stappen’ vind je een handige checklist voor het aankoppelen van je aanhanger.

Onderhoud van je aanhanger

Een goed onderhouden aanhanger is essentieel voor een veilige reis. Je kunt hiervoor altijd terecht bij een van onze Eduard dealers. We hebben dealers in heel Europa.

Pro tip: Een jaarlijks onderhoud is niet verplicht, maar wel warm aanbevolen.

Veilige reis met je aanhanger

Yes, vakantie! Bijna tijd om te ontspannen. Een auto met aanhangwagen is de perfecte partner voor een fijne vakantie met het hele gezin. Met onze handige checklist kun je elk jaar even nakijken waar je precies op moet letten voor een grote reis. Zo kom je veilig aan op je bestemming. Hook it up!