Aanhanger vastkoppelen in 10 stappen

Een aanhanger vastkoppelen is kinderspel. Toch let je maar beter goed op, Om veilig met je aanhanger de weg op te gaan is het van belang om deze goed vast te koppelen aan je auto. In deze blog en bijbehorende video tonen we je stap voor stap hoe je dit doet, om zo schade aan je auto of aanhanger te voorkomen. Volg deze 10 stappen en je kunt binnenkort veilig op pad met je aanhanger. Bekijk onze handige video en checklist voor een eenvoudige en veilige manier om je aanhanger vast te koppelen.

Stap voor stap vastkoppelen

1. Zet je auto of bestelwagen zo recht mogelijk voor de aanhanger en rij achteruit. Zet je motor uit en schakel naar vrij.

Pro tip: Vergeet je handrem niet op te trekken. Heb je een geremde aanhanger? Ontkoppel dan wel de handrem van je aanhanger.


2. Trek de hendel van de disselkop omhoog. Zo maak je de kogelgrendel vrij. Laat de kop van de aanhanger rustig over je trekhaak zakken. Heb je een aanhanger met neuswiel? Dat maakt het aankoppelen net iets eenvoudiger. Let erop dat dit niet dient om zware lasten te ondersteunen.

3. Druk de hendel naar beneden en zorg dat hij goed vastklikt. Zo koppel je de aanhanger aan je auto. Vergrendel de koppeling met de koppelingspen.

4. Maak de breekkabel vast. Opgelet: Er is een verschil tussen geremde en ongeremde trailers.


Bij een geremde aanhanger, is de breekkabel met de handrem verbonden. Breekt de koppeling, dan trekt de breekkabel aan de handrem van je trailer. Zo komt je trailer zelfstandig tot stilstand.

Heb je een ongeremde aanhanger? Dan zorgt de breekkabel dat de aanhanger ook na het ontkoppelen aan de auto blijft hangen. Zo wordt het geen stuurloos object aan hoge snelheid. Natuurlijk moet je in elk geval vertragen. Zo breng je de aanhanger bij problemen gecontroleerd tot stilstand.

Pro tip: Heb je een ouder systeem met veiligheidskettingen? Bevestig de 2 kettingen altijd gekruist.

5. Koppel de elektriciteit en de noodrem aan. Zonder elektriciteit zullen de lichten op je aanhanger niet werken.

6. Controleer je koppeling elke keer. Zo ben je er 100% zeker van dat er niets misloopt.

7. Heb je een aanhangwagen met neuswiel? Draai het omhoog voor je vertrek. Rijden met een uitgeklapt neuswiel is geen goed idee. Zorg ook dat je de handrem van je trailer in vrij zet.

8. Check je bandenspanning. Vertrek langzaam en check of alles normaal lijkt. Loopt er iets stroef? Of hoor je bizarre geluiden? Dan kijk je de koppeling beter even na.

9. Ga na of je verlichting en stoplicht naar behoren functioneren.

Pro tip: Vraag hulp. Je verlichting controleren is nu eenmaal gemakkelijker met z’n twee. Ben je alleen? Met een spiegel of een reflecterend bord zie je vanuit je wagen of de verlichting juist werkt.

10. Je bent er klaar voor. Je kan beginnen met het laden van je aanhanger.

Meer weten?

Nu weet je perfect waar je op moet letten bij het aankoppelen van je aanhanger. Zoals je ziet is het niet moeilijk, maar het blijft natuurlijk ontzettend belangrijk dit juist te doen. Zo kan je veilig de weg op. Met ons filmpje en stappenplan zit je helemaal goed. Inpakken en wegwezen!