Op de openbare weg rijden is als multitasking voor je brein. Je ben maar beter alert, anders kom je snel in de problemen. Wanneer je met een aanhanger rijdt, wordt het nog wat moeilijker. Om je klaar te stomen, bekijken we 9 belangrijke details voor bestuurders. Zo ga je perfect voorbereid de weg op. May we have your attention, please?

1. Verkeersregels

In Nederland en België zijn er heel wat verkeersregels. Ze zijn er voor jouw veiligheid én die van anderen. Hou je kennis van die regels up to date, want ze veranderen regelmatig.
Steek je de landsgrenzen over of ga je naar een andere regio? Vergeet niet dat de regels dan misschien afwijken. In Nederland valt dat allemaal mee, maar niet zo in België. Je hebt er verschillende regels in elke regio. Informeer je voor je vertrekt.

2. Toegelaten snelheid

Overdreven snelheid is gevaarlijk, zeker met een aanhanger. Hou de snelheidslimieten in de gaten en respecteer ze. Wil je tijdig op je bestemming toekomen? Plan voldoende tijd in voor je rit. Let erop dat je met je aanhanger niet
noodzakelijk aan de maximale snelheid kunt rijden. Da’s helemaal oké, laat je niet opjutten.

3. Omgeving

Let op je omgeving. De weginfrastructuur, fietsers of een verkeersremmer: verrassingen komen van alle kanten. Hou je hoofd erbij en probeer altijd een overzicht van de situatie te hebben. Vergeet nooit dat je een geladen trailer
sleept.

  • Rij defensief
  • Gebruik je spiegels
  • Let op voor andere weggebruikers

Op de openbare weg komt een extra paar ogen soms goed van pas, maar als bestuurder ben jij verantwoordelijk. Act like it.

4. Manoeuvres

We zien vaak dat mensen niet goed weten hoe te manoeuvreren met een aanhanger. De auto, dat lukt nog net. Maar zodra ze uit hun comfort zone komen,
loopt het mis. Te kort afdraaien met de aanhanger, parkeren, achteruitrijden: je doet er goed aan wat te oefenen.

Heb je een eigen aanhanger? Goed zo, dat maakt de dingen een stuk eenvoudiger! Zoek je een rustig parkeerterrein met voldoende plaats. Zo kun je aan je eigen tempo je manoeuvres oefenen.

Doe rustig: met een aanhanger manoevreer je beter langzaam. Laat je niet opjutten door andere chauffeurs of passagiers. In deze video tonen we je alvast hoe je in no time als een pro parkeert.

5. Dode hoek

Een dode hoek of blinde hoek is de ruimte rondom je voertuig die je als chauffeur niet ziet. Da’s gevaarlijk, omdat er misschien mensen of objecten zijn. Met een dodehoekspiegel kun je heel wat problemen en risico’s vermijden. Zo’n spiegel is
niet gek duur en redt levens. Klinkt als een prima idee, toch?

6. Wat te doen bij slingeren?

Een slingerende aanhanger corrigeren: mission impossible? Niet met onze tips en tricks. In deze blog vertellen we je hoe je een slingerende aanhangwagen onder controle krijgt.

Pro tip: Vertragen is altijd een goed idee.

7. Laadvermogen

Het laadvermogen van je aanhanger noemen we de MTM: de Maximale Toegelaten Massa. Het is ontzettend belangrijk het laadvermogen niet te overschrijden. Da’s niet alleen verboden, het is gevaarlijk.

Aanhangers delen we grofweg in 2 categorieën in:

  • Ongeremd met een laadvermogen tot 750 kg
  • Geremd met een laadvermogen hoger dan 750 kg

Wanneer je je trailer te zwaar belaadt, zijn de gevolgen soms niet te overzien. Slingeren, verlies van controle, niet kunnen vertragen of een hoop schade: redenen genoeg om het laadvermogen in de gaten te houden.

8. Techniek

Zorg dat de verlichting van je aanhanger in orde is. Door vuil, slijtage of een slecht contact zit je misschien met een storing. Eentje die misschien zelfs makkelijk te verhelpen is. Los het probleem op voor je de weg op gaat.

Kijk naast de verlichting je remmen, bandenspanning en kogeldruk na. Je trailer moet technisch in orde zijn.

9. Rijbewijs

Hold your horses! Voor je met je aanhanger vertrekt, check je beter of je het juiste rijbewijs hebt. Met een rijbewijs B of BE zit je meestal goed. 

Off you go

Met een aanhanger rijden is heus niet zo moeilijk. Zorg dat je aanhanger technisch in orde is en oefen je manoeuvres in een veilige omgeving. Bewaar het overzicht en hou je aan de regels. Zo kan je veilig de weg op!