Rijbewijs aanhanger: voorwaarden en regels in Nederland en België

Het is zover: binnenkort rij je met een nieuwe aanhanger rond! Maar hoe zat dat weer precies met je rijbewijs? Mag je met je gewone rijbewijs de weg op of moet je toch even langs de rijschool? In dit blogartikel zetten we je alles op een rijtje. Of je nu in Nederland of België woont, wij zetten alles voor jou op een rijtje. Zo blijft je altijd op de hoogte van de laatste wetgeving.

Nederland: Rijbewijs B, BE of B+ (code 96)

In Nederland kom je met een rijbewijs B al een heel eind. Voor voertuigen tot 2400 kg met een aanhanger tot 850 kg is een rijbewijs B voldoende. Wil je toch met een zwaardere aanhanger rijden? Met een rijbewijs B+ (code 96) mag je zowat elke aanhanger trekken, zolang het opgetelde gewicht van de auto en de aanhanger niet meer is dan 4250 kg. Heb je een rijbewijs BE? Dan mag je een last tot 3500 kg trekken. Maar die beperking geldt niet voor iedereen. Heb je je rijbewijs BE voor 2013 behaald? Dan heb je geluk! De last die je mag slepen is niet begrensd. Let er wel op dat je wagen het gewicht van de geladen trailer aankan.  Anders riskeer je in de problemen te komen.

Benodigd rijbewijs Gewicht auto (kilo) Gewicht aanhanger (kilo)
Rijbewijs B 3.000 650
Rijbewijs B 2.400 850
Rijbewijs B+ (code96) 2.400 1.400
Rijbewijs BE 2.400 2.000

Rijbewijs BE *

3.000 4.000

*Gehaald voor 19 januari 2013. Anders rijbewijs C1E of CE.

Rijbewijs aanhanger in België

Zoals we allemaal weten is België een complex land met regels die verschillen per regio. En ook verkeer is een regionale bevoegdheid. Gelukkig hebben Vlaanderen en Wallonië wel dezelfde regels voor aanhangers. Je kunt dus zonder problemen met je aanhangwagen door heel België rijden. En de Belgische regels verschillen nauwelijks van de Nederlandse.

Het zit als volgt: voor vierwielers met motor heb je een rijbewijs B nodig, zowel met als zonder aanhangwagen. Heb je een ‘gewoon’ rijbewijs, dan mag je dus met een aanhanger rijden. De maximaal toegelaten massa (MTM) van het voertuig is beperkt tot 3500 kg. Je mag niet meer dan 8 passagiers vervoeren, chauffeur niet meegerekend. Weegt je aanhanger meer dan 750 kg en is de MTM van je voertuig meer dan 3500 kg? Dan heb je een aangepast rijbewijs B nodig. Deze regel gaat op voor heel wat dubbelassers. Rijbewijs B met code 96 is verplicht om lasten van 750 kg tot 4250 kg te slepen. Wil je nog zwaardere lasten slepen? Met rijbewijs BE mag je lasten van 4250 kg tot 7000 kg slepen. In onderstaande tabel zet de Vlaamse overheid je alle gegevens op een rijtje.

Benodigd rijbewijs MTM aanhangwagen

Gewicht aanhangwagen en wagen:

Rijbewijs B < 750kg /
Rijbewijs B  > 750kg maximaal 3.500 kg
Rijbewijs B met code 96  > 750kg Meer dan 3.500 kg en maximaal 4.250 kg
Rijbewijs BE  > 750kg Meer dan 4.250 kg en maximaal 7.000 kg

MTM=maximaal toegelaten massa

Hoe zit het met andere voertuigen?

Met een rijbewijs B mag je vierwielers met motor besturen. Daar vallen behalve auto’s ook bestelwagens, campers, mobilhomes en sommige quads onder. Heb je een rijbewijs met code 78 of automaatcode 78? In dat geval mag je alleen voertuigen met een automatische versnellingsbak besturen. Wil je toch een handgeschakeld voertuig met aanhanger besturen? Dan zit er niets anders op dan een nieuw praktijkexamen af te leggen.

Met het juiste rijbewijs voor jouw aanhanger

Zo. Je bent weer helemaal bij. In veel gevallen volstaat een rijbewijs B om met een aanhanger de weg op te kunnen. Dat geldt zowel voor Nederland als voor België. Wie een zwaardere last wil slepen, heeft een ‘zwaarder’ rijbewijs nodig. Met een rijbewijs B+ (code 96) of een rijbewijs BE kan je helemaal met de grote jongens mee. Aan de slag!