De bandenspanning van je aanhanger lijkt een onbelangrijk detail, right? Maar dat is het absoluut niet. Net zoals bij je wagen, is het belangrijk dit regelmatig te controleren. Zo beperk je preventief het risico op problemen. Om je op de juiste weg te zetten, bekijken we waarom bandenspanning belangrijk is. En natuurlijk leggen we je uit hoe je controleert of je banden de juiste spanning hebben.

Voordelen juiste bandenspanning

Aan een juiste bandenspanning zijn heel wat voordelen verbonden. De belangrijkste redenen om dit goed op te volgen zijn veiligheid, duurzaamheid en verbruik.

Enkele duidelijke voordelen van een trailer met de juiste bandenspanning:

 • Veiliger
 • Meer controle
 • Minder kans op slingeren
 • Minder kans op klapband
 • Langere levensduur van je banden
 • Zuiniger: goed voor je portefeuille & het milieu

Nadelen verkeerde bandenspanning

Een verkeerde bandenspanning is duidelijk geen goed idee, want er zijn risico’s aan verbonden. En omdat je band doorheen de tijd sowieso lucht verliest, is het belangrijk dit goed op te volgen.

Enkele stevige nadelen van een verkeerde bandenspanning:

 • Slingerende aanhangwagen
 • Minder grip op het wegdek
 • Onnodig hoog verbruik bij onderdruk
 • Hoog risico op klapband bij overdruk
 • Meer slijtage. Bij een verkeerde bandenspanning verminder je de levensduur van je band met 45%

Wat is de juiste bandenspanning?

Te hoog of te laag is niet goed. Wanneer je bandenspanning te hoog is, spreken we van overdruk. Is de spanning te laag, dan is er onderdruk.

Maar wat is dan de juiste bandenspanning? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. De bandenspanning van je aanhangwagen is meestal hoger dan die van je auto. Logisch, want je gaat zwaardere lasten transporteren.

Maar dat wil niet zeggen dat er 1 juiste spanning is voor elke band. De maat van je banden is een belangrijke factor. Heb je banden met een gemiddelde maat? Dan zal de ideale spanning waarschijnlijk tussen 3.0 en 4.5 bar liggen. Heb je kleinere banden? In dat geval is een druk tussen 5.0 en 6.0 bar waarschijnlijk een goed uitgangspunt.

Bekijk altijd de aanbevolen spanning op je aanhangwagen en de band zelf. We raden je aan de bandenspanning maandelijks te controleren. Let erop dat druk door de temperatuur wordt beïnvloed. Bij warmer weer zal de druk groter zijn dan wanneer het koud is. Daarom zullen veel mensen in de winter hun bandenspanning 0,2 bar verhogen.

Bar vs PSI

Daarnaast zien we dat mensen soms in de war raken over de eenheid van druk. In Europa zie je regelmatig de term ‘bar’ opduiken. Bar is een metrische eenheid. Daar tegenover staat soms ‘PSI’: Pound-force per square inch. Deze term is gangbaar in het Brits-Amerikaanse maatsysteem. Beide eenheden drukken de spanning in je banden uit. In de tabel hieronder maken we je de vergelijking tussen de twee eenheden.

Tabel bandenmaat vs Bar vs PSI
Bandenmaat: Bar: PSI:
165/50 R13 2.7 39.2
185/70 R13 2.7 39.2
175 R14 4.5 65.3
185 R14 4.5 65.3
195/50 R13 6.2 89.9
195/50 B10 6.2 89.9
195/55 R10 6.2 89.9
195/65/15 4.5 65.3
195 R14 4.5 65.3

 

Hoe controleer je je bandenspanning?

Controleer de bandenspanning van je aanhanger maandelijks. Heb je een lange rit voor de boeg? Of ga je een extra zware last verplaatsen? Dan check je eerst je bandenspanning.

De juiste bandenspanning staat vermeld op je band. En met wat geluk vind je die ook op het identificatieplaatje van je aanhangwagen.

Zorg dat je aanhanger minstens 2 uur op voorhand stilstaat. Met ‘koude banden’ is je controle betrouwbaar. Voer je meting altijd met hetzelfde toestel uit, zo weet je dat afwijkende waarden niet aan het toestel liggen. Heb je zelf geen bandenspanningsmeter? Je vindt er eentje aan je tankstation.

Draai het dopje van je band en zet je bandenspanningsmeter op het ventiel. Lees de spanning op het display en pomp indien nodig je band wat verder op. Vergeet niet het ventiel daarna goed af te sluiten.

Controleer alle banden van je aanhanger, ook die van het reservewiel. En nu je toch bezig bent, kun je gelijk de bandenspanning van je wagen checken.

Hook it up

Zo. De bandenspanning van je aanhanger controleren is niet moeilijk, maar je moet het wel doen.Een maandelijkse controle is sterk aangeraden. Heb je zelf niet het nodige materiaal? Dan kun je in je plaatselijke tankstation terecht. Dankzij de regelmatige controle is je aanhanger veiliger, en verbruikt je wagen minder. Bovendien gaan je banden langer mee. Hook it up!