De toegelaten breedte voor een standaard aanhanger is 2,55m. Maar dat zegt eigenlijk niets: de ideale aanhanger is afgestemd op jouw behoeften. In praktijk zijn aanhangers dikwijls tussen 145 cm en 220 cm breed. Toch is elke situatie anders. Daarom zoomen we vandaag in op het leven van 3 klussers. Bij elke klusser bepalen we de ideale breedte voor zijn aanhanger. We kijken naar het voornaamste gebruik, het nodige laadvermogen en de omgeving.

Bart

  • Voornaamste gebruik: Vervoer van kleine spullen en muziekinstallaties
  • Laadvermogen: 750 kg
  • Omgeving: Stad

Bart is 37 jaar en woont in de stad. Hij heeft een fijn sociaal netwerk en helpt regelmatig vrienden die verhuizen of verbouwen. Zijn hobby is dj’en, dus hij draait af en toe op feestjes. Als stadsbewoner wil hij een compacte aanhanger. We raden hem een ongeremde aanhanger met een laadvermogen tot 750 kg aan. Da’s een enkelassertje waarmee hij vlot door het drukke stadsverkeer rijdt. En omdat hij er ook zijn muziekinstallatie mee wil vervoeren, wilt hij er een huif van 100 cm hoog bij. Bart kiest een smalle aanhanger van 200 cm bij 145 cm. Compact en wendbaar, maar toch een flinke uitbreiding aan zijn wagen.

Aanhanger 200 x 145

Ali

  • Voornaamste gebruik: Verbouwing in het weekend
  • Laadvermogen: 750 kg
  • Omgeving: Agglomeratie

Ali is 28 jaar en woont in de agglomeratie. Met zijn vriendin kocht hij vorig jaar een huisje om te verbouwen. Omdat hij graag de handen uit de mouwen steekt, wil hij zoveel mogelijk zelf doen. Met zijn rijbewijs B gaat hij voor het eerst met een aanhanger rijden. Zand, klinkers, materiaal, meubilair: de aanhanger zal goed gebruikt worden.

Vooruitziend als hij is, wil hij zeker geen te klein exemplaar kopen. Hij wil een goedremsysteem, maar andere accessoires lijken voorlopig niet nodig. Daarom gaat Ali voor een geremde dubbelasser van 256 cm bij 180 cm. Dat is een middelgrote allrounder, waarmee hij jaren goed zit.

Aanhanger 256 X 180

Shaun

  • Voornaamste gebruik: Professioneel gebruik als tuinaannemer
  • Laadvermogen: 2500 kg
  • Omgeving: Platteland

Shaun is tuinaannemer. Als professional heeft hij een flinke aanhanger nodig. Hij vervoert dagelijks zwaar materiaal, kleine spullen en tuinafval. Voor het vervoeren van zijn graafmachine, wil hij graag een aanhanger met oprijplaten en uitzetsteunen. Maar natuurlijk gaat hij hem ook voor andere klussen gebruiken.

Om zoveel mogelijk in één keer te vervoeren, wil hij een brede aanhanger. En omdat hij liever niet te vaakt bukt, wil hij er een hogere laadvloer. 72 cm lijkt
perfect. Shaun kiest een geremde dubbelasser met een MTM van 2500 kg. Een aanhanger van 406 cm lang en 220 cm breed met uitzetsteunen en oprijplaten. Zo kan ie elke klus aan.

Aanhanger 406 x 220