Bandenspanning aanhanger

De bandenspanning van de aanhanger is een belangrijke factor voor de veiligheid en slijtage van de banden. Een te hoge of lage druk kan er namelijk voor zorgen dat banden sneller hun profiel verliezen, of nog erger, dat je een ongeluk maakt. Daarom is het van belang dat je de bandenspanning controleert. We vertellen je over hoe je dat doet en wat de juiste druk is. 

Bandenspanning aanhanger in bar of PSI 

De bandenspanning van je aanhangwagen is simpelweg de luchtdruk in je banden. Dit wordt aangegeven in bar of PSI (Pounds/Square Inch). Deze dient vaak wat hoger te zijn dan de bandenspanning van je auto, wat logisch is, omdat de aanhanger normaliter een hoger gewicht heeft. De ideale bandenspanning is afhankelijk van de maat van je banden, de draagkracht van de aanhanger en de maximumsnelheid die je gaat rijden.  

Omrekenmodule:  

1 bar = 14,5038 PSI 

1 PSI = 0,0689 bar 

Meet de bandenspanning altijd met koude banden. Heb je geen drukmeter in huis? Dan kun je naar het dichtstbijzijnde tankstation rijden, bij voorkeur maximaal 5 kilometer verderop. 

Hoe weet je de juiste bandenspanning voor jouw aanhanger? 

De maximale bandenspanning voor de banden van je aanhanger is veelal te vinden op de banden zelf. Daarnaast is deze ook terug te vinden in het boekje van je aanhanger. Vaak zie je daar een volledig schema, waarbij je kunt controleren welke druk bij welke maat band en welke maximale draagkracht en rijsnelheid hoort.  

Als voorbeeld nemen we een band met gegevens 195/50R13 104 N

Algemene bandgegevens: 195/50R13

  • Het getal 195 staat voor de diameter van de bandbreedte in millimeter. 

  • 50 staat voor 50 percentage van 195. Dit is de hoogte van de band (195x0,5=97,5 millimeter). 

  • R staat voor radiaalband. 

  • 13 is de diameter van de band in inch. 

Bandenspanning gegevens: 104N 

  • 104 staat voor een draagvermogen van 900 kilo. 

  • N staat voor een maximale snelheid van 140 kilometer per uur. 

Algemene richtlijnen bandenspanning aanhanger 

De tweede code in de bandengegevens is om te zetten naar de spanning op basis van draagvermogen en snelheid. Hiervoor zijn de volgende richtlijnen aan te houden: 

Draagvermogen (loadindex):  

90 (600 kg) | 93 (650 kg) | 100 (800 kg) | 103 (875 kg) | 104 (900 kg) 

Maximale snelheid (snelheidsindex): 

J (100 km/u) | K (110 km/u) | L (120 km/u) | M (130 km/u) | N (140 km/u) 

Kortom, de juiste bandenspanning voor de aanhanger is afhankelijk van bovengenoemde gegevens, dus het type band, hoe zwaar je aanhanger beladen is en hoe hard je maximaal rijdt. Je kunt nu in het onderhoudsboekje van de aanhanger controleren welke hoeveelheid bar/PSI benodigd is. Meestal zal het aantal bar tussen de 3.0 en 4.5 bar liggen. Bij de wat kleinere banden kom je veelal uit tussen 5.0 en 6.0 bar. 

Belang van goede bandenspanning aanhangwagen 

We hadden zojuist al kort benoemd wat het belang is van de juiste bandenspanning van jouw aanhangwagen. Om er iets dieper op in te gaan: een te lage bandenspanning zorgt ervoor dat de band in elkaar wordt geperst, waardoor die sneller slijt en de kans op een klapband toeneemt. Bij een te hoge bandenspanning maakt de aanhanger minder goed contact met het wegdek, waardoor je sneller gaat slingeren. Bovendien rijd je met de juiste bandenspanning het meest zuinig. Controleer de bandenspanning van een nieuwe aanhanger na de eerste 50km. En daarna na elke 2000km of 1 keer in de 3 maanden.  

Op zoek naar een nieuwe aanhanger? Dan kun je terecht bij Eduard. Bekijk hier ons aanbod aanhangwagens