Aanhanger beveiligen tegen diefstal

Wanneer je net een nieuwe aanhanger hebt gekocht, wil je natuurlijk niet dat deze gestolen wordt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je aanhanger te beveiligen tegen diefstal. In dit artikel delen we handige tips en tricks om je aanhangwagen te beschermen tegen dieven.

Zorg voor zichtbaarheid

Om te voorkomen dat criminelen je aanhanger zien en er mee vandoor gaan, is het belangrijk om hem niet op de openbare weg te parkeren. Parkeer je aanhanger dus in een afgesloten garage of loods. Als dit niet mogelijk is, kun je je aanhanger dicht tegen een muur parkeren. Door hem tussen een muur en een ander object te blokkeren, maak je het dieven moeilijker om hem mee te nemen.

Gebruik een disselslot

Een disselslot is een van de beste manieren om je aanhanger te vergrendelen. Dit slot maakt het vrijwel onmogelijk om je aanhanger van de trekhaak los te koppelen. Ideaal wanneer je aanhangwagen aan je auto is gekoppeld.

Beveilig je aanhanger met een wielslot

Een wielslot is vooral populair bij wagens en caravans. Maar je kunt er ook je aanhanger mee beveiligen. Het wiel zit stevig geblokkeerd, waardoor criminelen je aanhanger niet zomaar kunnen meenemen.

Gebruik een kettingslot

Hoewel een kettingslot niet specifiek is ontwikkeld voor het beveiligen van je aanhanger, kun je er wel je aanhangwagen mee sluiten. Kies een kettingslot met een lange ketting en bevestig deze aan een ankerpunt in de muur. Zorg ervoor dat het slot een keurmerk heeft, zoals een SCM- of ART-keurmerk.

Pro tip: Koop een kettingslot met keurmerk. Denk aan een SCM- of een ART-keurmerk.

Slotpaal/parkeerpaal

Met een slotpaal investeer je in een uitstekende beveiliging van je aanhanger. Kies voor een
exemplaar van gegalvaniseerd staal en bevestig de paal in beton. Zo maken dieven geen schijn van kans.

SCM-keuring of ART-keurmerk

Je ziet het al: je hebt verschillende opties om je aanhanger op slot te doen. Maar hoe kies je nu het beste slot? Er is immers heel wat aanbod op de markt. Gelukkig bestaan er enkele keurmerken die de kwaliteit van je slot garanderen. Een slot met een keurmerk is getest volgens verschillende criteria. Na goedkeuring ben je zeker dat je slot stevig is.

Overweeg een slot met een SCM-keuring. Zo’n slot kan een aanvalstijd van 3 minuten weerstaan en scoort goed bij verzekeraars. Een bekend alternatief is het ART-keurmerk.

Heeft je slot geen keurmerk? Bekijk dan even met je verzekeraar of je slot aan de vereisten voldoet.

Maak je aanhanger herkenbaar

Wil je het echt moeilijk maken je aanhanger te ontvreemden en ga je hem een tijdje niet gebruiken? Verwijder een wiel (en het reservewiel). Denk je dat iemand hem nog wilt stelen?

Daarnaast maak je je aanhanger zo herkenbaar mogelijk. Denk aan stickers, opvallende kleuren en persoonlijke elementen. Zo kun je eenvoudig aantonen dat een aanhanger van jou is. Op die manier wordt hij minder interessant voor criminelen.

Conclusie

Wie dacht je aanhanger de stelen, komt van een koude kermis thuis. Want nu je perfect weet hoe je je aanhangwagen moet beveiligen, wordt het echt moeilijk hem te ontvreemden. Wacht niet te lang met die beveiliging. Hoe sneller je dat in orde brengt, hoe kleiner de kans op diefstal. 

Heb je toch nog vragen over de beste manier om je aanhanger te beveiligen? Ga langs bij eens van onze dealers. Zij helpen je graag verder.