Regelmatig krijgen we de vraag: Wat is nu precies het verschil tussen een geremde en een ongeremde aanhanger? Ondanks dat het verschil misschien voor de hand lijkt te liggen, zit er toch meer achter dan je denkt. Ook is het belangrijk om het verschil te weten wanneer je een bepaalde klus wilt uitvoeren. De maximum toegestane laadmassa hangt bijvoorbeeld af van de aanwezigheid of afwezigheid van een rem en ook het al dan niet moeten registreren van een eigen kentekenplaat voor de aanhanger is afhankelijk van de aan- of afwezigheid van een rem. Kortom, het verschil weten tussen een geremde en ongeremde aanhanger is van groot belang wanneer je op pad gaat met jouw aanhangwagen.

Ongeremde aanhanger

Een ongeremde aanhanger is niet voorzien van een zogenoemde oplooprem. Dit betekent dat de aanhanger niet van zichzelf kan remmen maar afhankelijk is van de remkracht van het trekkende voertuig. Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met de negatieve druk die wordt uitgeoefende op de dissel wanneer het trekkende voertuig afremt. Bij de rembeweging zal een ongeremde aanhanger nog steeds de voorwaartse beweging uitvoeren, waardoor deze tegen de trekhaak van het trekkende voertuig zal duwen. Bij niet al te zware belading is dit geen probleem. Het trekkende voertuig heeft dan voldoende remkracht om ook de ongeremde aanhanger af te remmen.

Vanwege de kracht die wordt uitgeoefend op de dissel en het trekkende voertuig bij ongeremde aanhangers, is het wettelijk toegestaan om tot een massa van 750 kg (inclusief het gewicht van de aanhanger zelf) een ongeremde aanhangwagen te gebruiken. Bij een massa boven de 750 kg is een geremde aanhanger verplicht. Check wel altijd even het laadvermogen van het trekkende voertuig.    

Ongeremde aanhangwagens worden doorgaans gebruikt voor het vervoeren van lichte ladingen, zoals groenafval of huisraad. Voor dit transport is een ongeremd aanhanger dan ook ideaal. Ongeremde aanhangers zijn over het algemeen niet bijzonder zwaar waardoor je voldoende laadvermogen overhoudt om toch behoorlijk wat spullen te vervoeren.

Een ongeremde aanhangwagen mag je trekken met een rijbewijs B. De aanhangwagen moet dan worden voorzien van een wit duplicaat van de nummerplaat van het trekkende voertuig. Bovendien kun je met een ongeremde aanhanger gemakkelijk achteruitrijden. De afwezigheid van een oplooprem zorgt er namelijk voor dat enkel de druk op de dissel de rijrichting bepaalt.

Geremde aanhanger

Technische uitleg: Een geremde aanhanger is voorzien van een oplooprem die aan de dissel is bevestigd. Deze rem zorgt ervoor dat de remmende beweging van het trekkende voertuig wordt omgezet in het afremmen van de aanhanger zelf. Er zit een schuifbuis in de dissel die bij het afremmen wordt ingedrukt waardoor deze tegen de remstang aankomt. De remstang staat in verbinding met de remkabels die naar de wielen leiden. Het ingang treden van de oplooprem bij een negatieve kracht op de dissel zorgt er dus voor dat de wielen van de aanhanger af zullen remmen. De duwbeweging op de schuifbuis wordt daarmee omgezet in een trekbeweging die de aanhanger afremt.

Geremde aanhangwagens worden vaak gebruikt om zware en grote spullen te vervoeren omdat het laadvermogen van dit type aanhangwagen een stuk hoger ligt dan dat van ongeremde varianten. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer van zwaar afval zoals puin maar ook voor het transport van voertuigen of machines. Vanaf een massa van 750 kg is een geremde aanhangwagen met eigen kenteken bovendien verplicht.

Wil je een geremde aanhanger trekken? Dan dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs BE. Manoeuvreren met een geremde aanhanger vergt namelijk oefening; het remsysteem maakt de achterwaartse rijrichting moeilijker. Bij oudere aanhangwagens heeft de oplooprem doorgaans een mechaniek zoals een hendel waardoor de rembekrachtiging tijdelijk kan worden uitgeschakeld bij het achteruitrijden. Bij modernere aanhangers zit er een mechanisme in de wielrem waardoor de wielen vrijuit achteruit kunnen draaien. 

De juiste aanhanger voor jouw klus

Voordat je een aanhanger aanschaft is het belangrijk om te bepalen welk type je nodig hebt. Ben je van plan om enkel lichte transporten uit te voeren of denk je regelmatig zware lading te moeten vervoeren? Afhankelijk van de aard van de transporten die je wilt uitvoeren, is het belangrijk om voor de juiste aanhanger te kiezen.

Zowel geremde als ongeremde aanhangers hebben hun unieke voor- en nadelen. Bedenk daarom vooraf waar je de aanhanger voor gaat gebruiken en of dit met jouw keuze uitgevoerd kan worden. Op die manier weet je zeker dat je altijd op jouw aanhanger kunt rekenen.